Záchranári už tretí deň pátrajú po nezvestnom Poliakovi

14.08.2008 Poprad

Vysoké Tatry 14. augusta (TASR) - Záchranári Horskej záchrannej služby (HZS) už tretí deň pátrajú v Belianskych Tatrách po nezvestnom 34-ročnom Poliakovi. Zatiaľ neúspešne.
Ako dnes povedal pre TASR náčelník oblastného strediska Horskej (HZS) Vysoké Tatry Martin Kulanga ide o samotárskeho turistu. "Pohyboval sa v oblasti, kde bežní turisti nechodia. Je to oblasť, ktorá je uzatvorená, veľmi rozsiahla a technicky náročná".
Keď sa Poliak nevrátil domov v dohodnutý čas, manželka to oznámila HZS. "Hneď v noci 12. augusta vyrazila do terénu prvá skupina záchranárov, ktorá do rána prepátrala okolie Muráňa. Ráno nastúpili dve čerstvé skupiny záchranárov, ktoré pátrali v oblasti Nového a Muráňa. Počasie bolo veľmi nepríjemné. Do akcie bol zapojený aj vrtuľník Letky ministerstva vnútra. Doposiaľ sa nezvestného nepodarilo nájsť, " uviedol Kulanga. Spresnil, že do akcie sa zapojilo počas dvoch dní 60 záchranárov, dvaja horári, osem lavínových psov a vrtuľník. Pátranie sťažovala minimálna viditeľnosť (menej ako 10 m) a ťažký exponovaný terén. Vápencové podložie v Belianskych Tatrách je v daždivom počasí veľmi klzké.
V pátraní budú pokračovať naďalej. Na margo samotárskych turistov Kulanga uviedol, že je lepšie, ak na podobné túry chodia aspoň vo dvojici. Niektorí sa však pohybujú v horách najradšej sami. Ak sa dostanú do miest, kde mobilné telefóny nemajú signál, stane sa im nehoda a pre zranenie nemôžu pokračovať v ceste, situáciu to komplikuje.
Dnes ráno dostali záchranári HZS ďalšiu žiadosť o pátranie po 63-ročnom českom turistovi, ktorý sa stratil v oblasti Končistej. Na túru sa taktiež vybral sám. Aj v tomto prípade bolo doterajšie pátranie zatiaľ neúspešné.
 

Vyberte región